SAP Enterprise SOA is de toekomst. Service-oriëntatie zet het hele IT-landschap op zijn kop. Ook dat van u. De gevolgen zijn enorm. Rollen veranderen. Processen veranderen. De manier waarop bedrijven zaken doen, verandert. Toch blijkt dat veel mensen de essentie van service-georiënteerd werken nog niet helemaal in hun vingers hebben. U wel? Dan hoeft u niet verder te lezen. Voor al die andere mensen is het artikel eSOA voor Beginners bedoeld in de zomereditie van VNSG magazine.

VeertienElf Media droeg bij aan het artikel en verzorgde de graphics. U kunt het hele magazine gratis downloaden (PDF). U hoort ongetwijfeld veel over service-oriëntatie. Over de voordelen van composite applications, over webservicesen repositories, over open integratie- en applicatieplatformen. Vergeet dat allemaal even. We beginnen vooraan. Vroeger lieten veel organisaties de manier waarop een proces afgewikkeld moest worden in grote mate bepalen door de software. Wie vroeger koos voor SAP, koos niet alleen voor een programma, maar ook voor een bepaalde aanpak.

En wie van de standaard mogelijkheden af wilde wijken, moest gaan programmeren om het standaardpakket zo aan te passen dat het ook andere processen kon ondersteunen. Service-oriëntatie maakt daar een eind aan. Hoe? Door complexe bedrijfs-processen op te knippen in een reeks handzame elementjes – kleine stukjes functionaliteit. Daardoor wordt een proces niets anders dan een rij opeenvolgende elementen waarin elk element zijn eigen taak heeft. Als waren het legosteentjes. Het mooie van Lego is, dat je weet dat de steentjes altijd op elkaar passen. Ook als ze een ander formaat hebben of anders van kleur zijn. Een rood steentje met één nopje past naadloos op een blauw steentje met acht nopjes. In de wereld van ESOA heet zo’n steentje een service en de nopjes die ze aan elkaar verbinden een web-service. De rest van het artikel vindt u in het juni-nummer van VNSG Magazine.