In het eerste deel van deze serie over interviewen gaf ik het belang van research aan en deed ik een kleine voorzet voor het sturen van interviews. In deel 2 laat ik je zien hoe je het vertrouwen wint van iedere sollicitant of klant door een paar simpele trucs. Leer hoe je soepele gesprekken voert en de juiste informatie uit interviews haalt.

Een tijdje geleden interviewde ik een 18-jarige jongen. Door een infectie kreeg hij kunstmatige hartkleppen waarvoor hij dagelijks bloedverdunners slikt. Contactsport is door de bijwerkingen van zijn medicatie een te groot risico. Daardoor kan hij zijn grootste passie niet meer uitoefenen: voetballen.

Het proces dat hij had doorgemaakt, achterhaalde ik door uren research voorafgaand aan het interview. Zo wist ik al hoe lang hij in het ziekenhuis had gelegen, wat zijn familie had meegemaakt en dat de diagnose net op tijd gesteld werd. Het onderzoek vooraf hielp mij enorm tijdens het interview. Ik had mijn vragen duidelijk op een rijtje, maar besloot hem vooral het verhaal te laten doen. Ik schreef mee als we relevante dingen bespraken. En stuurde soms bij met een vraag als we te ver van het onderwerp afweken. Het werd een emotionele terugblik, zoals ik ook had verwacht. De zakdoekjes die ik voor de zekerheid mee had genomen kwamen goed van pas.

 

Matroesjka’s

Dat pakje zakdoekjes creëerde een soort vertrouwensband tijdens het interview. Ik kende zijn verhaal al voor het interview en speelde daarop in. Een gebaar zoals het geven van een pakje zakdoekjes, in combinatie met interesse en goede voorbereiding, maakt een interview persoonlijk. Op die manier zal iemand je ook eerder dingen vertellen. En er zijn meer manieren om het vertrouwen van de geïnterviewde te winnen. Ik zal je wat voorbeelden geven hoe je mensen op hun gemak stelt en zo van iedereen een spraakwaterval maakt.

Neem bijvoorbeeld een journalist die ik ken. Hij wilde een Russische kluizenaar interviewen. Hij wist door zijn research dat de Rus matroesjka’s spaarde. Dus bracht hij een matroesjka mee naar het interview. De ingetogen Rus was zo blij verrast dat hij prompt een boekje opendeed over zijn turbulente verleden in de wereld van het professioneel schaken.

 

Ware meester

Een item meenemen is een handige manier om het ijs te breken. Maar ook tijdens het gesprek kun je iemand op z’n gemak stellen. Laat bijvoorbeeld soms eens een stilte vallen. Zo creëer je ruimte voor de persoon tegenover je om zijn verhaal zelf te hervatten. Dat levert soms interessante nieuwe verhalen op. Ik heb het regelmatig meegemaakt dat mensen plots nog waardevolle toevoegingen deden of dat de geïnterviewde nog even reflecteerde op zijn woorden.

Lichaamstaal is nog zo’n prachtige kunst. Vouw je handen eens in elkaar en leun licht naar voren. Zo straal je rust en interesse uit. Sla jij je armen over elkaar en leun je achterover, dan kom je juist ongeduldig over. Handig als je vindt dat iemand te ver van het onderwerp afwijkt. Enfin, je begrijpt het. Probeer eens wat houdingen uit. Bekijk ook eens dit interview van Frenk van der Linden met plastisch chirurg Robert Schoemacher. Zonder vooraf te weten wie hij gaat interviewen (foei, geen research), probeert Van der Linden op allerlei manieren vertrouwen te winnen en het interview te sturen. Bestudeer eens zijn lichaamstaal, gebaren en de onorthodoxe fysieke aanrakingen. Van der Linden is een ware meester in interviewen. En ik? Ik ken nog veel meer manieren om van iedereen een spraakwaterval te maken. Hopelijk heb ik jou met mijn blog(s) geïnspireerd om meer uit je interviews te halen bij sollicitaties, gebruikersonderzoeken en klantgesprekken.

 

Wil je vaardigheden ontwikkelen om gerichter te interviewen? Wij helpen je graag met onze workshop ‘Interviewen doe je zo’. Leer hoe je met interviewtechnieken efficiënte en persoonlijke gesprekken met collega’s, medewerkers en klanten voert. Interesse? Neem contact met ons op.

 

Foto: pasukaru76/Flickr