Het zou zo maar kunnen gebeuren dat je een café binnenloopt waar op dat moment een op het oog normale jongen tegen zijn computer zit te praten. Kijk niet verbaasd op als hij je vervolgens vertelt dat hij een radiouitzending op aan het nemen is. Waarna hij je uitlegt dat het eigenlijk geen uitzending heet maar een Podcast. En dat morgen duizenden, tienduizenden mensen overal ter wereld op een iPod of een andere MP3-speler naar zijn werk zullen luisteren.

“The iPod is about listening to music”, zei Steve Jobs eind oktober tijdens de presentatie van de nieuwe generatie Apple MP3-spelers.” We zijn het vaak eens met opperguru Steve, maar deze keer moeten we hem corrigeren. Sinds het eind van de zomer is de iPod niet meer alleen een handzame platenkast maar een heel nieuw distributiemedium voor professionele en minder professionele radiomakers. De iPod transformeerde van jukebox naar radio dankzij ‘Podcasting’. “I’ve seen the future of rock and roll and its name is Bruce Springsteen”, zei Rolling Stone journalist Jon Landau toen hij voor het eerst een show van The Boss gezien had. Wij hebben de toekomst van internetradio gezien. En die toekomst heet Podcasting. Overdreven? Allerminst.

Een radio-uitzending beluisteren vergt voorbereiding. Je moet op tijd de radio aanzetten, de juiste zender vinden en blijven luisteren. Als je naar het toilet gaat, mis je misschien net een leuk moment. Internetradio bracht enigszins verandering in die situatie. Als je geluk hebt, is jouw favoriete show op internet in een online een archief beschikbaar en kun je ook op een later moment luisteren. Maar we willen niet alleen op de tijd die ons uitkomt naar een programma luisteren, nog liever willen ook zelf bepalen waar we naar zo’n programma luisteren. In de auto. Op de fiets. In de tram. Dankzij podcasting kan dat tegenwoordig.

Het concept is heel eenvoudig. Radiomakers, podcasters, maken hun programma en bieden dat aan op internet in MP3-formaat. De luisteraar installeert een klein, eenvoudig programma dat op gezette tijden controleert of er verse content te vinden is op internetlocaties die hij zelf aan kan geven. Op het moment dat er nieuw materiaal beschikbaar is, wordt dat automatisch gedownload. De gedownloade bestanden verschijnen vanzelf in iTunes. Nadat iTunes gesynchroniseerd is met een iPod of een andere MP3-speler kun je, onafhankelijk van tijd en plaats naar de gedownloade radioshow luisteren. Elke dag vers. Elke dag verrassend. Elke dag nieuw. De kracht van het systeem? Je hoeft niet op zoek te gaan naar het programma want de radioshow komt letterlijk naar je toe. Je beluistert het programma vervolgens waar en wanneer je het zelf wilt.

Podcasting maakt dankbaar gebruik van RSS (Realy Simple Syndication). Het is feitelijk een taal waarmee de inhoud van een website heel basaal weergegeven wordt, zonder opmaakcodes of andere toeters en bellen. Dankzij RSS kun je de inhoud van je website makkelijk distribueren. Anderen kunnen zich bijvoorbeeld abonneren op jouw RSS feed en vervolgens alleen de kopjes en intro’s van jouw website binnenhalen en op hun eigen en in hun eigen vormgeving op hun site publiceren. Als een bezoeker vervolgens op zo’n kopje klikt, wordt hij doorgestuurd naar de oorspronkelijke site. Er bestaan al geruime tijd verschillende gratis News Aggregators, programma’s die deze feeds binnenhalen en weergeven. Met zo’n aggregator kun je heel snel het nieuws van allerlei websites scannen waar je je op geabonneerd hebt. Sites die over een RSS feed beschikken, herken je meestal aan het oranje RSS button.

In een RSS feed kan ook een verwijzing naar een multimediabestand opgenomen worden, MP3-tjes bijvooreeld. Om iPodder te laten weten dat hij in het vervolg een site in de gaten moet houden, voeg je eenvoudigweg de URL van de RSS feed toe aan het lijstje links in iPodder. Door op ‘Check Feeds’ te clicken, gaat het programma vervolgens kijken of hij MP3-bestanden kan vinden op de plekken die jij aangewezen hebt.

Adam Curry

Het podcast-concept is bedacht door mediamens, zakenman en fervent Apple-gebruiker Adam Curry. Curry is al jaren een actief blogger en speelde al jaren met het podcast-concept. RSS leek heel geschikt, maar was heel lang niet geschikt om audio te distribueren. Toen dat vanaf versie 2.0 wel kon, greep Curry zijn kans en creëerde zijn eigen momentum.

Hij leerde Applescript en knutselde een eenvoudige applicatie in elkaar die geluidbestanden automatisch kon downloaden om ze vervolgens naar zijn iTunes bibliotheek te transporteren. Nadat hij bewezen had dat het werkte, publiceerde hij zijn iPodder-code op het net. Vervolgens gingen anderen uit enthousiasme met zijn materiaal aan de slag en bouwden het idee van Curry om tot het handzame programma’tje iPodder.

Een aantal andere ontwikkelingen zort ervoor dat podcasting juist nu kan doorbreken: breedbantinternet is gemeengoed geworden, de iPod en andere MP3-spelers gaan als warme broodjes over de toonbank en een semi-professionele radiostudio-in-je-computer ligt voor elke liefhebber voor weinig geld binnen handbereik.

Curry start tegelijkertijd met een zo goed als dagelijkse podcast – The Daily Source Code – waarin hij aanvankelijk het iPod-evangelie bezingt. Later komen er ook andere onderwerpen aan bod in zijn shows. De Amerikaanse verkiezingen bijvoorbeeld. Of de dood van Theo van Gogh. De Daily Source Code gaat de hele wereld over en dient tot inspiratie van allerlei nieuwe podcasters.

Nieuwe podcasters dienen zich bij bosjes aan en het aantal shows, de genres, de onderwerpen en talen waar je uit kunt kiezen is nu, een paar maanden na de lancering van het concept, al enorm. Blijkbaar spreekt podcasting de latente piraat in elk van ons aan. Dat het fenomeen ook in Nederland aanslaat blijkt wel als Curry in zijn auto, in de file, een show aan het opnemen is met zijn laptop en de bestuurder in de auto naast hem triomfantelijk zijn iPod in de lucht steekt.

Niveau

Een radioprogramma maken hoeft tegenwoordig niet veel meer te kosten. Zowel voor de Mac als voor het Windows-platform zijn er tal van programma’s beschikbaar om geluid op te nemen, te monteren en naar MP3 te vertalen. Met de rekenkracht die de gemiddelde Mac tegenwoordig in zich heeft, hebben we allemaal de beschikking over professionele mogelijkheden. Wie een nieuwe Mac koopt, krijgt het programma Garageband er bijvoorbeeld gratis bij. Garageband is eigenlijk bedoeld voor muziek, maar leent zich uitstekend voor gesproken woord. Een losse microfoon is een voordeel, maar wie een ingebouwde microfoon in zijn computer heeft, komt ook al een heel eind.

Nadat het programma afgewerkt is, dient het gepubliceerd te worden, met een RSS-feed. Ook hiervoor hoef je geen internetkunstenaar meer voor te zijn. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar die niet alleen bestanden en tekst publiceren maar deze ook samenvatten in een handzame RRS-feed. Het programma iBlog, wat je gratis bij een .Mac account krijgt, leent zich hier bijvoorbeeld uitstekend voor.

Met de huidge rekenkracht van computers heeft iedereen de mogelijkheden tot zijn beschikking om een radiostation te beginnen. Wie een laptop heeft, kan desgewenst een radioshow op locatie opnemen. Lichtend voorbeeld is opnieuw Adam Curry. Hij nam als shows op vanuit zijn rijdende auto op een parkeerterrein of rijdend in zijn auto opneemt, om later de muziek erin te monteren. De eerste podcast vanuit een helikopter is inmiddels ook al een feit. Dave Slusher, een Amerikaanse podcast-pionier, nam recent een programma op in de terminal van een luchthaven.

Laagdrempelig

De laagdrempeligheid van het medium heeft natuurlijk zijn weerslag op het aanbod. Het niveau van de podcasts varieert van ronduit professioneel tot aandoenlijk amateuristisch. De Daily Source Code is dankzij de gedegen radiokwaliteiten van Curry een genot om naar te luisteren. Naast het werk van Curry zijn er nog talloze andere podcasts te vinden op het net. Erg leuk is de Rock and Roll Geek Show van Mike Butler, bassist van de Amerikaanse rockband American Heartbreak. Het stel Dawn en Drew doet een dagelijkse radioshow waarin ze over alledaagse dingen babbelen. Podcasting onttrekt zich aan commercials en bloedige gevechten om marktaandeel. Vooralsnog gaat het bij podcasting puuur om de lol van het radiomaken. Serieuze radiomakers beginnen het medium ook op te pikken. inmiddels zijn er ook podcasts beschikbaar met nieuws, verhalen en muziek en programma’s die ook al via de ether uitgezonden zijn. De meeste podcasts bevatten veel ‘talk’ en weinig muziek. ‘Dat heeft natuurlijk alles met rechten te maken. Als podcaster kun je niet elke willekeurige cd uit je platenkast gebruiken omdat je daar geen rechten voor afdraagt. Podcasters als Adam Curry proberen daarom ook zo veel mogelijk rechtenvrije muziek te draaien. Het podcastfenomeen biedt zo volledig nieuwe kansen voor beginnende bands of muzikanten die niet aangesloten zijn bij een groot label.

Ontvangen Podcasts ontvangen is heel eenvoudig. Voor de Mac zijn er momenteel twee goed werkende programma’s beschikbaar. De ene is iPodder, het andere heet iPodderX. Met beide programma’s kun je abonneren op RSS feeds. iPodder, uit de koker van Curry, is gratis. IPodderX kost een tientje. Daar staat tegenover dat je met het programma behalve audio ook video, plaatjes en andere soorten bestanden van het net kunt plukken.

IPoddder en iPodder X doen hun werk uitstekend. We hebben beide programma’s getest en ze doen feitelijk niet voor elkaar onder. De programma’s doen wat ze beloven. Niets minder. Helaas ook niet meer. Verwend als we zijn, willen we natuurlijk wel iets meer intelligentie. De feeds waar we op geabonneerd zijn, leggen bijvoorbeeld heel wat beslag op de ruimte van onze harddisk. Het liefst zouden we onze podcastontvanger zo instellen dat het oude shows na een week of twee weer uit iTunes en van onze iPod haalt. Dat moeten we nu steeds handmatig doen. Verder vinden we eigenlijk dat podcasting gewoon in iTunes geïntegreerd zou moeten worden.

Toekomst

Is Podcasting een hype van voorbijgaande aard? Of is het een fenomeen waar we nog veel meer van gaan horen? Wij zetten ons geld in op de laatste optie. Podcasting is meer dan een hype of een trend, het is een nieuwe manier om radio – geluid – bij de mensen te krijgen. Het zal gewone radio of internetradio niet vervangen maar vormt een waardevolle aanvulling op de distributiemethoden.

We bevinden ons nog in het embryonale stadium van podcasting. Het ligt bijvoorbeeld in de lijn der verwachtingen dat de toepassingen intelligenter worden. Denk maar eens na over de mogelijke scenario’s. Een wekelijks hoorspel, boeken, rondleidingen door musea, online cursussen, audiobooks, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Het is te verwachten dat het aantal podcasts exponentieel toeneemt. Van kookprogramma’s tot talkshows en muziekprogramma’s. We kunnen bijna niet wachten.

Tip Surf naar www.ipodder.org voor de benodigde software, meer achtergronden en een uitgebreide lijst met podcasts.

 

Dit artikel is gepubliceerd in het blad MacFan in 2004.