6 tips voor de perfect geschreven subsidieaanvraag
Het schrijven van een subsidieaanvraag is soms een enorme beproeving voor culturele instellingen en cultuurondernemers. Hoe vat je nou je visie, missie, activiteiten én toekomstplannen samen in een helder, beknopt verslag dat ook nog eens lekker leest? VeertienElf Media zet zes waardevolle tips voor je op een rij om het geld jouw kant op te laten rollen. Schrijven maar!
In het culturele veld is er voor elke instelling, ondernemer en kunstenaar een passend cultuurfonds dat financiële ondersteuning kan bieden. Er zijn cultuurfondsen voor meerjarige ondersteuning en voor eenmalige projectsubsidies. Je kunt ze zowel landelijk als lokaal aanvragen. Al deze financieringsmogelijkheden hebben eigen criteria opgesteld. Denk aan de kunstdiscipline die het fonds vertegenwoordigt, een focus op talentontwikkeling of een voorkeur voor het bevorderen van cultuurparticipatie. Het is dus niet alleen belangrijk hoe je jouw aanvraag opschrijft, maar ook of jouw doelen overeenkomen met die van het fonds. Deze zes tips helpen je op weg bij jouw subsidieaanvraag:
1. Verdiep je in de criteria
Deze tip ligt misschien voor de hand, maar een foutje is zo gemaakt. De eerste stap is daarom lezen wat er van je wordt verwacht. Bekijk waar de subsidieverstrekker haar budget aan wil besteden. Zo zie je ook welk fonds het beste past bij jouw plannen en waar je een realistische kans hebt op een subsidie. Let ook op het maximaal aantal woorden en pagina’s of de verplichting van een volledige begroting. Goed lezen dus!
Ps. Vergeet niet de uiterlijke inleverdatum in je agenda te noteren.
2. Zorg voor een helder beeld van je organisatie
Voor jou en je collega’s is jullie visie natuurlijk kraakhelder, maar dit betekent niet dat dit voor buitenstaanders ook zo is. Twijfel je aan hoe helder je visie is? Pas dan deze methodes toe: schrijf in je projectplan niet eerst over wat je gaat doen, maar waarom je iets doet. Een goed instrument daarvoor is de Golden Circle van Simon Sinek. Daarmee scherp je de ‘waarom’, ‘hoe’ en ‘wat’ van je organisatie aan.
3. Schrijf kort en bondig: schrijven is schrappen
Houd in je achterhoofd dat de subsidieverstrekker die jouw aanvraag onder ogen krijgt een hele stapel door moet ploegen. Beperk je daarom tot de kern, maar leg wel duidelijk uit wie je bent en wat je doet. Schrijf in korte zinnen en bedenk wat de subsidieverstrekker wil weten. Leg dus uit wie je bent, waar je voor staat en hoe jouw plan daaraan bijdraagt. Laat de details daarbij achterwege en treed niet te veel buiten de criteria.
4. Breng een duidelijke structuur aan
Een heldere opbouw helpt de subsidieverstrekker inzicht te krijgen in je verhaal. Denk daarom voor het schrijven na over de opbouw van je stuk. Kies er bijvoorbeeld voor om de criteria één voor één te behandelen, voeg tussenkopjes toe en schrijf een korte leeswijzer of samenvatting waarin je de lezer bij de hand neemt.
5. Praat erover
Een gesprek dwingt je om een dialoog aan te gaan. De ander vraagt door en geeft aan als hij of zij iets niet begrijpt. Laat je daarom eens interviewen over je plannen en hoe de subsidie jou helpt je plannen te realiseren. In zo’n gesprek vallen de puzzelstukjes vaak op hun plek. Praten over je subsidieaanvraag helpt je de juiste woorden te kiezen en legt uitdagingen bloot die je daardoor al kunt tackelen voor je de aanvraag verstuurt.
6. Vraag schrijfhulp
Er zijn zat fondsenwervers en tekstschrijvers die maar al te graag met je meelezen of het schrijfproces van je overnemen. Maak daar gebruik van, bijvoorbeeld als je merkt dat je weinig tijd hebt voor het schrijven van je aanvraag. Een tekstschrijver helpt je namelijk niet alleen jouw aanvraag op papier te zetten, maar ondersteunt ook je denkproces.
Heb je hulp nodig bij het schrijven van je subsidieaanvraag of wil je samen met ons de Golden Circle ontdekken? Mail, bel of kom langs bij VeertienElf Media in Tilburg.