schaar op een bureaublad

Hoe wij in videoscripts zorgen voor maximale aandacht bij jouw kijker

In bedrijfsmatige video’s heb je weinig tijd om je boodschap over te brengen. Maar weinig mensen kijken dit type video’s helemaal af, vooral niet als ze langer dan anderhalve minuut duren. In de scripts die wij schrijven, zorgen we daarom voor maximale aandacht bij kijkers. In dit blog leggen we uit hoe we dat doen.

Video is niet meer weg te denken als marketingmiddel. Terecht, want het is een contentvorm met prikkelende mogelijkheden om de juiste toon, sfeer en het gewenste beeld te creëren van jouw organisatie of product. Tegenwoordig zijn video’s overal. Ga maar na: hoe vaak kijk jij tegenwoordig even snel een video? Op bijvoorbeeld YouTube, Instagram of TikTok. Die laagdrempeligheid is een kracht, maar tegelijkertijd ook een valkuil. Want met zoveel video’s (en een oneindige hoop aan andere content) die schreeuwen om aandacht moet je de focus van de kijker zo lang mogelijk weten te behouden. Anders klikt diegene jouw video net zo snel weer weg. Dus hoe houd je die aandacht vast?

Vier tactieken om aandacht vast te houden

Wij schrijven vrijwel dagelijks scripts voor animatievideo’s en films van onze klanten en videopartners. Vaak bevat zo’n script een combinatie van de tekst die je gaat horen, uitgesproken door een geïnterviewde of een voice-over, en beschrijvingen van wat er in beeld te zien moet zijn. Daarbij houden we altijd rekening met de korte aandachtspanne van de kijker. Dat begint natuurlijk met een maximale duur van de video, zo’n anderhalve minuut (dat zijn slechts 180 woorden). Maar er zijn ook nog vier andere tactieken die we toepassen:

1 – Een beetje lachen kan geen kwaad

Niemand houdt van saaie video’s. Een rake grap of juist een kleine knipoog werkt uitermate goed om kijkers geïnteresseerd te houden. En om je video memorabel – en vaak dus ook deelbaar – te maken. Hoe vaak heeft iemand je immers al eens gewezen op ‘die ene video die je echt even moet zien’? Dat zijn vrijwel nooit humorloze video’s, nietwaar? Daarnaast geeft humor jouw organisatie of product iets menselijks mee. Mensen lachen graag met elkaar, het heeft een ontwapenend effect. Bovendien zorgt humor voor onderlinge verbinding, wijst onderzoek uit.

Uiteraard moet het onderwerp er wel geschikt voor zijn. Dat begrijpen we maar al te goed. Maar zelfs als het gaat over de meest ingewikkelde software, de droogste instructies of een serieuze mededeling kan humor voor welkome luchtigheid zorgen.

2 – De Schaar van Wember

Hoe groter het verschil tussen wat je ziet en wat je hoort (en andersom), hoe groter de kans dat je de boodschap mist. Dat is wat de Duitse mediawetenschapper en filmmaker Bernward Wember ontdekte. En dat gedachtengoed kun je verbeelden als een schaar. Aan de ene zijde van de schaar heb je het beeld. Aan de andere zijde de audio. Hoe wijder je de schaar opendoet, hoe groter de afstand tussen beeld en audio. Daardoor moet jouw brein kiezen tussen kijken en luisteren. Als je de zijdes bij elkaar brengt, kan je brein beide uitingen makkelijker registreren.

een schaar met aan de ene snijzijde het woord 'beeld' en de andere snijzijde het woord 'audio'

In onze scripts zorgen we ervoor dat wat de kijker hoort in lijn ligt met wat de kijker ziet. Op die manier komt de boodschap duidelijk over én beklijft het beter. En ja, dat doen we natuurlijk wel wat subtieler dan: ‘Dit is een voetbal’. En dat we dan een voetbal laten zien. Geen zorgen.

 

3 – Niet te moeilijk doen

Sommige video’s hebben vrij ingewikkelde onderwerpen. Denk aan een uitlegvideo over de transitie van een laagspanningsnet of een referentievideo over de implementatie van een ERP-systeem. Ook al maak je een video voor een beoogde doelgroep met wat voorkennis: niemand kijkt graag naar een video tjokvol jargon en moeilijke termen. Daarom maken we onze scripts vaak niet te ingewikkeld. En zorgen we ervoor dat we jargon toelichten. Op die manier wordt een video prettiger om naar te kijken, waardoor een kijker zijn of haar aandacht er langer bij kan houden. Bovendien wordt je video daardoor ook breder inzetbaar, zodat zelfs een niet-beoogde doelgroep jouw video begrijpt.

4 – Vloeiend in vervoering

Een goede video zuigt je een verhaal in. Het vloeit soepel van een sprankelend begin tot een bevlogen einde. Zo vanzelfsprekend dat je niet eens in de gaten hebt hoe lang je naar een video zit te kijken. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je pure aandacht te pakken. Om daarvoor te zorgen, proberen we altijd een script te schrijven dat zorgt voor zo’n vloeiende ervaring. Daarvoor moeten we het onderwerp tot in de puntjes begrijpen. Want hoe beter je iets begrijpt, hoe makkelijker je het vangt in precies de juiste woorden.

Laat van je horen

In de strijd om aandacht zijn video’s een goede manier om je publiek te bereiken. De kunst is om die aandacht vast te houden, zodat je boodschap daadwerkelijk overkomt en blijft hangen. In dit blog vertelden we hoe we daarvoor zorgen. Maar wil jij nou ook video waarmee dat lukt? Bel of mail ons gerust, dan gaan we graag met onze volle aandacht voor je aan de slag.