Gebruik een robot bij het schrijven van je teksten.

Van podcast naar blog: hoe ChatGPT en HappyScribe jou hierbij helpen

Sinds een tijdje werken we bij VeertienElf Media samen met twee nieuwe collega’s. Allebei zijn ze nog erg jong, maar ze willen graag en leren snel. Een tekst helemaal van begin tot eind op zich nemen, gaat ze nog niet geweldig af. Toch dragen ze graag hun steentje bij en ze staan open voor feedback. Ja, het is fijn samenwerken met HappyScribe en ChatGPT.

Contentverdubbelaar

Ook wij plukken dagelijks de vruchten van alles wat je met AI kan. Maar we zijn kritisch in wanneer we deze twee tools inzetten. Daarom lichten we in dit blog een project uit waarin ze onmisbaar zijn. Het liefste wil je namelijk jouw mooie content waar je tijd en moeite in hebt gestoken op meerdere manieren aanbieden. Maar een webinar wordt niet zomaar een LinkedIn-post en een podcast geen blog. Die vertaling naar een ander medium kost tijd. Fijn dus als dat sneller kan.

We maken regelmatig podcasts voor klanten. Mooie verhalen die zich ook goed lenen voor een blog. In overleg met een van deze klanten, vertaalden we daarom met hulp van AI hun podcasts naar blogs. We kwamen tot een stappenplan dat goede blogs oplevert en de helft van de tijd kost. Deze vijf stappen delen we graag met jou.

Stap 1. HappyScribe transcribeert

Wil je van een podcast een blog maken, dan moet je eerst de stap van gesproken naar geschreven woord maken. Een podcast van veertig minuten terugluisteren en uitschrijven, kost echter ontzettend veel tijd. Daarom vragen we HappyScribe om hulp: een platform dat zowel transcripten van mensen als van AI aanbiedt. Kies je voor AI dan heb je binnen 10 minuten de volledige podcast op papier staan. Inclusief tijdsaanduidingen en onderverdeling in sprekers. Aan het begin van het transcript voegen we dan nog de beschrijving van de podcast toe zoals die in bijvoorbeeld Spotify of Apple Podcasts staat.

Stap 2. ChatGPT vat samen

Binnen ChatGPT hebben we specifiek voor dit project een Custom GPT gemaakt: een optie die je in de betaalde variant hebt. Deze GPT kreeg uitgebreide instructies van ons. Bijvoorbeeld over de stijl en toon van onze klant en over het aantal woorden voor de blogs. Ook hebben we hem eerdere blogs laten lezen en analyserenb die we al voor deze klant schreven.

Vervolgens vragen we deze specifieke GPT om het transcript van HappyScribe samen te vatten. Hiervoor gebruiken we de volgende prompt:

Vat onderstaand transcript van de podcast samen in vijf beknopte hoofdpunten.

Dit prompt vul je aan met het transcript van HappyScribe. Eventueel pas je het aantal hoofdpunten aan. Deze hoofdpunten bekijken we kritisch en leggen we naast de punten die in de beschrijving van de podcast zijn genoemd. Vervolgens kiezen we uit deze punten de belangrijkste.

Stap 3. ChatGPT schrijft uit

De belangrijkste punten delen we vervolgens weer met ChatGPT. We vragen GPT deze punten uit te werken met de volgende prompt:

Schrijf nu een blog over de podcast waarvan ik zojuist het transcript met je deelde. Hierin laat je <zelf in te vullen> achterwege. Richt je dus op de volgende hoofdpunten:
- <puntsgewijs de hoofdpunten noemen>

Werk al deze hoofdpunten verder uit. Geef hierbij concrete voorbeelden uit het transcript. Interpreteer niet zelf, maar haal alleen aan wat de sprekers echt gezegd hebben.

In amper 20 minuten hebben we al de eerste versie van een blog af.

Stap 4. VeertienElf Media en ChatGPT redigeren

Met die eerste versie gaan we zelf kritisch aan de slag. We controleren bijvoorbeeld de samenhang, conclusies, quotes en voorbeelden. Sluiten die toch nog niet helemaal aan bij onze verwachtingen en de kern van de podcast, dan herschrijven en herstructureren we samen met ChatGPT. We vullen aan, verfijnen en wijzigen waar nodig.

Aangezien ChatGPT vaak beknopt quotes en voorbeelden geeft, breiden we die uit. Dat doen we op twee manieren:

  1. We vragen ChatGPT om de quote of het voorbeeld uit zijn versie verder uit te breiden.
  2. We zoeken zelf in het transcript naar extra informatie. Om te voorkomen dat we dan alsnog het hele transcript door moeten lezen, zoeken we in het transcript op basis van een herkenbaar woord dat ChatGPT in de quote of het voorbeeld gebruikt. Zo kunnen we snel aanvullen of uitbreiden.

Stap 5. VeertienElf Media geeft en inventariseert feedback

Hierna gaan we op onze normale manier verder. We vragen een collega om feedback op de geredigeerde blogversie en verwerken die. Vervolgens delen we de nieuwe versie met de klant en passen we hun feedback toe. Feedback waarmee we ook de specifieke GPT verder instrueren. Zo worden de richtlijnen voor deze bot steeds uitgebreider en duidelijker. Een bot is namelijk nooit af. Na elk blog scherpen we de instructies voor onze maatwerk-GPT verder aan. Hierdoor zijn de blogs die GPT nu schrijft al veel beter dan de allereerste.

Met dit stappenplan veranderen we een podcast in een blog in een fractie van de tijd die we hier normaal aan kwijt zijn. Jij kan dat dus ook. Heb je hier liever wat hulp bij? Of heb je andere content die je op verschillende manieren wil delen? Dan helpen we je graag.

Dit blog kwam zonder ChatGPT en HappyScribe tot stand. Foto door Alex Knight via Pexels.