5 tips tegen verveling thuis

Aan onze eettafel gaat het dagelijks over nieuwe films die je gezien moet hebben. Bingewaardige series voor bij de afwas. Podcasts die je slaapgebrek verklaren en boeken die je in anderhalve dag uitleest. Bij VEM werken we inmiddels al tweeënhalve week thuis. Die eettafelgesprekken hebben zich verplaatst naar calls. Elke dag spreken we elkaar even en kletsen we over van alles en nog wat. Zo blijven we tips delen. 

Met dit blog geven we jou een inkijkje in onze persoonlijke favorieten. Om te lezen, te kijken en te leren. Maar vooral om jezelf lekker uit te blijven dagen. Veel plezier!

1. Lezen, lezen, lezen

Rob gaat offline

Nu ik dag in dag uit aan mijn beeldscherm gekluisterd zit, krijg ik – behalve vierkante ogen – ook meer nieuws mee dan goed voor me is. De perfecte detox voor mij? Een boek. Van papier. Op schoot. Zonder beeldscherm, dus fijn voor de ogen. Om tegenwicht te bieden aan de coronanieuwsoverload lees ik nu het liefst fictie. Dan kunnen je gedachten afdwalen naar een coronaloze wereld.

Mijn laatst gelezen boeken:

  • Flea – Acid for the Children
  • Ayn Rand – De Eeuwige Bron
  • Gabriel García Marquez – Honderd Jaar Eenzaamheid

Hopelijk wordt die laatste titel geen werkelijkheid…

2. Leerstof voor je kinderen

Ilse’s idee voor ouders 

De scholen zijn dicht, dus zitten je kinderen ook thuis. Best lastig als jij even door wil werken, maar zij om 11 uur hun schoolwerk al af hebben. Ik denk dat er heel veel ouders zijn die op zoek zijn naar goed (aanvullend) lesmateriaal voor hun kinderen. Daarom tip ik Squla.

Squla is een online oefenprogramma voor kinderen van groep 1 tot en met 8. Ideaal voor mensen met kinderen die op de basisschool zitten. Het is een mooie aanvulling op de opdrachten die ze van school krijgen. En er zit een leuk spelelement in: hoe meer opdrachten je maakt hoe meer punten je krijgt. Die punten kan je zoon of dochter dan weer schenken aan een goed doel. Of ze inwisselen voor een abonnement op Kidsweek.

3. Houd je lichaam fit

Thijs laat je zweten

Normaal gesproken, zou ik hier een hele waslijst aan goede films met je delen. Van Interstellar tot Joker (voor de weinigen die ‘m nog niet hebben gezien) en Jojo Rabbit (veruit de mooiste film die ik recentelijk zag!). Maar in deze tijden van thuisblijven, is het belangrijk om voldoende te bewegen. Want ik merk dat de weg naar de koelkast thuis korter is dan op kantoor. En mijn ooit immense spiermassa transformeert langzaam in vanillepudding.

Daarom een andere tip: de ideale manier om thuis te sporten! Sportclub CrossFit NulDertien geeft iedere dag om 18.00 uur een complete online CrossFit-les, live op Instagram. Te beginnen met een warming-up, dan een korte krachttraining en als afsluiter een intensieve workout of the day (WOD). Makkelijk uit te voeren, zonder benodigde gewichten en vooral heel leuk! En je voelt echt weer dat je lichaam aan de slag is geweest. Lekker, toch?! De lessen zijn overigens ook terug te vinden op hun YouTube-kanaal. Succes!

4. Bingewaardige binnenblijvers

Gertjan speelt Netflix uit

Hoorde je jouw vrienden en collega’s de afgelopen jaren hoog opgeven over Breaking Bad, maar kwam je er zelf nooit aan toe? Dan is dit je kans. Eindelijk heb je de tijd en een perfect excuus om je helemaal in de verknipte wereld van Walter White (Bryan Cranston) te storten. Het misdaadepos vertelt hoe een brave scheikundelaar zich ontwikkelt tot een meedogenloze drugscrimineel die onder de schuilnaam Heisenberg zijn familie en zijn companen in het verderf stort. (Fun fact: 274 mensen leggen het loodje in deze serie.) Breaking Bad brengt je vijf seizoenen kijkplezier. Het recept? Slimme flashforwards, flashbacks, bijzonder verweven verhaallijnen, unieke camerastandpunten en een pakkend verhaal dat van de eerste tot de laatste aflevering klopt. Alles heeft een diepere bedoeling in de serie, zelfs de kleur van de kleding die karakters dragen, vertelt je iets over hun ontwikkeling.

Ben je klaar met Breaking Bad? Bekijk dan El Camino, een film die start waar Breaking Bad stopt. Ik vertel er niets over, anders weet je te veel over het einde van de serie.

En als je helemaal klaar bent, begin je met Better call Saul. Deze serie wordt gemaakt door de makers van Breaking Bad en gaat over de opkomst en ondergang van de gladde advocaat James McGill (Bob Odenkirk), een van de leukste karakters uit de Breaking Bad. Ik vind Better call Saul zeker zo goed als Breaking Bad. Het gebrek aan actie wordt gecompenseerd door extreem goed acteerwerk. Tegen die tijd dat je Breaking Bad, El Camino en Better call Saul gezien hebt, is de coronacrisis hopelijk voorbij. Veel kijkplezier.

5. Historische voetbalwedstrijden met #WorldCupAtHome

Eva’s sportrush 

Toen de voetbalcompetities in Nederland stil kwamen te liggen, was er eerst nog Europees voetbal. Ook de Engelse competitie draaide nog door. Nu alle sporten stilgelegd zijn, hield ik echt tijd over.

Eerst kwamen de grapjes. Vervolgens gingen mensen voetbalgames streamen via internet. En toen ontdekte ik FIFATV. Op dit youtubekanaal staan honderden voetbalvideo’s. Maar het mooie is de categorie #WorldCupAtHome. Via Twitter kiezen fans uit twee wedstrijden die via YouTube gestreamd worden. Je kijkt dus geen terugblik of compilatie, maar echt anderhalf uur aan voetbal. Alsof de wedstrijd op dat moment live is.

Afgelopen zaterdag streamde FIFATV de iconische wedstrijd Spanje – Nederland van het WK 2014. Die wedstrijd van “Is het zo’n dag?!” en de keeper die er geen houtje-touwtje meer van kan. Die van die vliegende kopgoal van Robin van Persie die zó viral ging dat er zelfs een game van werd gemaakt. Genieten met een grote G. Zelfs als je de uitkomst al kent. Het enige nadeel: mogelijk zendt FIFATV ook de WK-finale van 2010 uit…

Of je nou leest, sport of online gaat: met deze vermaaktips hopen we je wat inspiratie te geven voor de komende tijd. Blijf met elkaar in contact en houd vol. Alleen samen komen we hieruit!

Stay safe. Stay healthy. Stay Home.