Laad je merk met een sterke identiteit

Sterke merken hebben sterke persoonlijkheden. Ze zijn herkenbaar en hebben een verhaal dat klopt, waardoor ze mensen bijblijven. Weet jij ‘wie’ jouw organisatie is? En vind je jullie communicatie echt onderscheidend? Het is best een zoektocht naar de identiteit van je organisatie. Daarom gebruiken we bij VeertienElf Media archetypes. Zo’n archetype geeft jouw organisatie diepgang, duidelijkheid en houvast. Ik leg je uit hoe dat werkt.

Ken je die ene vriend die overal een grap van maakt, zelfs in de meest serieuze situatie? En die persoon die altijd vecht voor een betere wereld, en anderen daarin meeneemt. Of denk eens aan die rebel die zich tegen alles en iedereen verzet, en het liefst tegen alle heilige huisjes tegelijk aan schopt.

Ik durf te wedden dat je bij elke beschrijving direct denkt aan iemand uit je eigen omgeving. Psycholoog Carl Jung (1875-1961) vond dat opvallend. Hij ontdekte dat er karakters zijn die overal in de wereld terugkomen.

Wat zijn archetypes?

Jung noemde dit archetypes: een soort oervormen van menselijke karakters. Het zijn de hokjes waarin we mensen, in grote lijnen, kunnen indelen. Doordat je organisaties ook kunt indelen naar archetypes, is het een handig hulpmiddel om de identiteit van je organisatie mee te bepalen. Bij VeertienElf werken we met twaalf archetypes. Dat zijn:

  1. De verzorgende: creëert een verzorgende omgeving voor anderen, met stabiliteit en structuur.
  2. De gewone man: is er voor iedereen, en zorgt ervoor dat iedereen erbij hoort.
  3. De idealist: heeft waarden en normen hoog in het vaandel staan en is een wereldverbeteraar.
  4. De heerser: is onderdeel van de gevestigde orde, gericht op status, macht en leiderschap.
  5. De wijze: is gericht op kennis en intelligentie. Expertise is het allerbelangrijkst. Eerst denken dan doen, is het motto.
  6. De magiër: doet wat anderen voor onmogelijk houden. Hij weet precies wat nodig is om anderen versteld te laten staan, en leeft voor beleving en fantasie.
  7. De strijder: is vastberaden; doelgericht gaat hij geen enkele uitdaging uit de weg.
  8. De creator: heeft een sterke drang naar innovatie en vernieuwing. Hij heeft een duidelijke visie en is druk met het ontwikkelen van nieuwe concepten.
  9. De ontdekker: geniet van zijn vrijheid, is onafhankelijk en nieuwsgierig.
  10. De rebel: daagt de gevestigde orde uit, zet de markt op zijn kop en blijft daarbij niet (altijd) weg van controversie.
  11. De clown: maakt overal iets leuks van, heeft plezier en een outside-the-box mentaliteit.
  12. De minnaar: verwent en verleidt. Smaak en uiterlijk zijn daarbij erg belangrijk.

Archetypes in marketing

Tijd voor wat herkenbare voorbeelden. Neem de Hema en IKEA: dit zijn typische merken in de categorie gewone man. En met slaafvrije chocolade en ‘echte schoonheid’ willen idealisten Tony’s Chocolonely en Dove de wereld een beetje beter maken. BNN is het rebelse broertje van de NPO en, met name op sociale media, stellen Bol.com en Chocomel zich op als de leukste thuis, de clown.

Valt je iets op aan dit rijtje? Juist. Het zijn allemaal sterke merken. Sterke merken hebben een duidelijke, herkenbare identiteit. Een goed uitgewerkte identiteit geeft een merk lading, maakt het menselijk. En juist dat menselijke zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met een merk. Daarnaast geeft een archetype richting aan de lijn die een bedrijf volgt.

Hoe werkt het – een voorbeeld

Maar hoe kom je er dan achter welk archetype het best bij je organisatie past? Laat me dat uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Een maatschappelijke organisatie uit Tilburg schakelde ons in voor het opstellen van hun missie en visie. Daarvoor doken we in hun identiteit. We bekeken belangrijke speerpunten, voor nu en de toekomst. En haalden via interviews informatie op bij verschillende mensen uit de organisatie

Leidde dat direct tot één duidelijk archetype? Nee. Want we spraken veel mensen binnen de organisatie en die gaven uiteenlopende antwoorden. Persoonlijkheden zijn ingewikkeld en gelaagd, en dat geldt ook voor een merkidentiteit. Maar toch is er altijd een archetype dat eruit springt. Dat het best past bij de organisatie. Voor de Tilburgse organisatie bleek dat de magiër: een organisatie met kennis als basis, die daarbij niet bang is om buiten de gebaande paden te gaan. Een organisatie die het onmogelijke mogelijk maakt. Het archetype maakt concreet wie de organisatie is, en geeft concreet richting aan communicatie-uitingen.  En hoewel medewerkers van de organisatie nooit eerder op deze manier naar hun bedrijf hadden gekeken, was de magiër precies zoals ze hun organisatie zagen.

Aan de slag met archetypes

Ben jij ook op zoek naar houvast voor je communicatie? Wil je je merk versterken, ervoor zorgen dat je merk blijft hangen, maar weet je niet goed hoe? Houd de identiteit van je organisatie dan eens tegen het licht, en kijk of je het archetype kunt bepalen. Vraag je je af hoe? Twijfel niet en neem contact met ons op. Dan bespreken we je mogelijkheden over een kop koffie.