5 stappen: zo kies je de perfecte muziek voor je bedrijfsvideo

Catchy, bombastisch of supervrolijk? De muziek in je bedrijfsvideo vertelt het halve verhaal. Daarom is het belangrijk goed stil te staan bij je muziekkeuze. Je slaat namelijk al snel de plank mis. En daardoor kun je klanten mislopen. Ik geef je in dit blog enkele tips om de perfecte muziek voor je bedrijfsvideo te kiezen.

De kracht van muziek staat buiten kijf. In mijn eerdere blog ‘Let op, dit is wat muziek met je bedrijfsvideo doet!’ liet ik via enkele voorbeelden al zien (en horen) wat de impact van muziek is op je videobeelden. Maar hoe kies je dan de juiste muziek? Houd in ieder geval rekening met de volgende vijf factoren:

1 – Bepaal de rol van de muziek

Moet de muziek ‘slechts’ achtergrondmuziek zijn om de beelden tot een geheel te maken? Of heeft het een dragende functie waarmee je het grootste gedeelte van het verhaal wilt vertellen? De rol van de muziek beïnvloedt je keuze aanzienlijk. Bij achtergrondmuziek kies je voor eenvoudigere muziek, eventueel met veel herhaling. Op die manier is het er wel, maar eist het niet te veel aandacht op. Als de muziek een dragende functie heeft, kies je voor muziek met meer diepgang.

Extra tip: sta ook stil bij de aanwezigheid van gesproken tekst (voice overs of interviews) in je video. Bij veel gesproken tekst kies je automatisch voor eenvoudigere achtergrondmuziek, omdat het niet mag afleiden van de gesproken tekst. En laat muziek met zang achterwege, want er zijn dan al genoeg stemmen te horen in je video.

2 – Bedenk welke boodschap je wilt overbrengen

De boodschap van je video stuurt je al een flink eind naar de juiste muziek. Wil je dat de kijker van je video geïnspireerd raakt? Dat hij geëmotioneerd wordt? Dat hij tot actie overgaat? Of dat hij met een vrolijk gevoel de video afkijkt? Daar hoort natuurlijk allemaal andere muziek bij. In veel muziekdatabases kun je zoeken naar muziek door middel van tags die het gevoel van de muziek aangeven. Neem bijvoorbeeld de gratis audiobibliotheek van YouTube. Deze database geeft niet alleen het genre aan (Kindermuziek, Filmmuziek, Country en Folk), maar ook de emotie (Vrolijk, Dramatisch, Inspirerend).

Persgroep Nederland lanceerde in 2012 een corporate video die, vooral vanwege de muziekkeuze, niet bepaald goed werd ontvangen. Het lijkt erop dat Persgroep Nederland de kijker wilde inspireren en meenemen in de wereld van de krantenjournalistiek. Maar of dat lukte met deze muziek is de vraag. Oordeel zelf:

3 – Stem de muziek af op je doelgroep

Als het goed is, weet je precies voor wie je een bedrijfsvideo maakt. Dan is het belangrijk om je muziek ook op die doelgroep af te stemmen. Horen je kijkers bijvoorbeeld vooral tot ‘het oudere segment’? Dan is het niet zo’n goed idee om agressieve hiphop of stampende dance te gebruiken als je een video maakt waarmee je kijkers wilt aanzetten tot actie. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor uptempo jazz of inspirerende klassieke muziek.

Extra tip: stel jezelf open voor alle muziek. Natuurlijk wil je zelf tevreden zijn over je bedrijfsvideo, maar of jij de muziek mooi vindt, doet er eigenlijk niet veel toe. Het gaat er vooral om dat de video werkt voor je kijker!

Een voorbeeld van hoorspecialist Beter Horen. In deze video over een nieuwe tinnitustherapie wordt voornamelijk new age-muziek gebruikt. Dat geeft de video een rustige sfeer, maar het lijkt het onderwerp tegelijk ook zwaarder te maken dan het misschien is. Ook kun je je afvragen of het gebruiken van zeer hoge tonen wenselijk is in een video voor kijkers die in het dagelijks leven juist last hebben van het horen van hoge tonen.

4 – Let op de snelheid van je video

Ligt het tempo van je video hoog? Dan hoort daar vanzelfsprekend snelle, opzwepende muziek bij. Gebruik je juist lange shots in je video en wisselen de beelden niet snel af? Dan past daar rustigere muziek bij. Het is belangrijk om het tempo van de muziek af te stemmen op het tempo van je video, omdat je op die manier een kloppend geheel smeedt.

Nike wist dit al langer. Ze hebben hun commercial tijdens de voetbalzomer, waarin veel snelle voetbalbeelden te zien zijn, voorzien van opzwepende, uptempo muziek.

5 – Vergeet de stilte niet

Natuurlijk, muziek werkt goed in je bedrijfsvideo. Maar een stilte op het juiste moment heeft misschien nog wel meer impact. Probeer na te gaan of er zo’n moment in je video zit. En durf dan die stilte te laten vallen. Indien de boodschap van je video daarvoor geschikt is, kun je muziek uitkiezen die opwerkt naar een climax. Zorg dat de belangrijkste boodschap van je video vervolgens in de stilte aan bod komt. En laat daarna de climax zijn werk doen. Gegarandeerd succes!

Een Thaise levensverzekeraar heeft dit goed aangepakt. De muziek weet gedurende de video niet alleen de perfecte stemming te grijpen, de stilte geeft het een extra overtuigend element. Spoiler: de stilte valt op 1:47. En ja, het is een tranentrekker.

Nog een keer of nooit meer?

De juiste muziek in je bedrijfsvideo is essentieel voor het overbrengen van de gewenste boodschap en het bereiken van je doelgroep. Sta daarom voldoende stil bij je muziekkeuze. Het maakt het verschil tussen je bedrijfsvideo nóg een keer bekijken of wegklikken en gauw vergeten.

Mijn eerste blog over de impact van muziek in je bedrijfsvideo gemist? Lees ‘m dan nog even terug. En wil je weten hoe wij video’s maken? Dat lees je in het blog De kracht van eenvoud: laagdrempelige video’s voor het Van Haestrechtcollege.