Let op, dit is wat muziek met je bedrijfsvideo doet!

Muziek is krachtig. Het kan je video van een bij elkaar geraapt zooitje beelden tot een episch heldenverhaal maken. Of juist niet. Stilstaan bij de muziekkeuze voor je bedrijfsvideo is daarom enorm belangrijk. We leggen je precies uit hoe dat zit.

‘Follow the Sun’ van Xavier Rudd, terwijl je op een warme lentedag door de stad fietst. Of ‘The Sound of Silence’ van Simon and Garfunkel op de begrafenis van je oma. Muziek is emotie. Het versterkt een aanwezige emotie of kan zelfs een ander gevoel bij je oproepen. Juist daarom werkt het zo goed in combinatie met beeld.

Muziek versterkt je gevoel

Neem bovenstaande voorbeelden. Op die warme lentedag zie je vogeltjes vliegen, de zon aan de blauwe hemel, krokussen prikken door het gras en mensen genieten op het terras. Je voelt je vrolijk. Het liedje van Xavier Rudd versterkt dat gevoel, omdat de vrolijke noten perfect passen bij wat je ziet en ervaart. Datzelfde geldt voor de sombere muziek van Simon and Garfunkel op de begrafenis van je oma.

Een andere beleving

Toch kan het ook andersom werken: zet ‘Follow the Sun’ op tijdens de begrafenis van je oma en je krijgt opeens een totaal andere beleving. In het liedje herken je plots een diepere, emotionele laag, terwijl je beleving van die begrafenis door dat liedje wellicht iets luchtiger wordt.

Voorbeeld van de kracht van muziek

Een voorbeeld van hoe dat precies werkt in een video. Hieronder de eerste 10 seconden van een video ter promotie van Tilburg. In de video is gekozen voor opzwepende muziek met een rockrandje. Een goede keuze bij de snelheid van de beelden en de ‘rauwe’ stad.

Maar kijk eens wat er gebeurt als er andere muziek onder zit.

Opeens zijn dit geen sfeerbeelden meer, maar lijkt het een opmaat tot iets onheilspellends. Het geeft de video een andere lading. Het lijkt daardoor zelfs alsof de loper op het einde (rode schoenen) klaar is om een strijd aan te gaan in de stad. En wat denk je van dit?

Natuurlijk, dit maakt de video hartstikke vrolijk, maar het schiet zijn doel voorbij. Het is te blij, haast clownesk. Daardoor komt de video bijna niet meer serieus over.

Muziek in je bedrijfsvideo

Muziek drukt een flink stempel op je video. Het heeft dan ook verschillende functies. Volgens de Duitse componist en arrangeur Robin Hoffmann kan muziek in film maar liefst zeventien functies hebben. Het kan als commentator fungeren, beweging accentueren, een sfeer creëren, twee scènes met elkaar verbinden, refereren naar een tijdsperiode en ook een contradictie bewerkstelligen.

Twee duidelijke functies

In bedrijfsvideo’s heeft muziek vaak twee duidelijke functies: sfeer creëren en scènes met elkaar verbinden. In een bedrijfsvideo wil je veel laten zien en horen in een kort tijdsbestek. Muziek is daarbij het ideale element om vanaf de eerste seconde al de juiste sfeer neer te zetten. Daarnaast vormt de muziek het cement dat de video tot een geheel maakt. Juist door de snelheid van de video en de hoeveelheid beelden kan het al gauw als een rommeltje aanvoelen. Dezelfde muziek onder de hele video brengt al die losse beelden samen.

Gebruik je wel of geen voice over?

Wordt er gesproken in je video of niet? Een gratis tip: indien je wel een voice over of andere sprekers gebruikt, is het van belang om je muziekkeuze daarop af te stemmen. Muziek wordt in deze opzet namelijk een beetje ondergeschikt. Het heeft dan nog meer een ‘cementfunctie’ dan wanneer er geen gesproken tekst in je video voorkomt. Is er geen gesproken tekst in je video? Dan is het een ander verhaal. Muziek wordt dan een stuk belangrijker, omdat het de kijker als het ware mee moet nemen in je verhaal.

Voorbeeld van bedrijfsvideo met geschikte muziekkeuze

Tesla – Tesla drivers passed 1 billion electric miles

Tesla bedankt in deze video alle Tesla-automobilisten, omdat ze samen 1 biljoen elektrische mijlen (1.609.344.000 kilometers) hebben gereden. We zien een Tesla op een kronkelige weg langs de kust rijden. De muziekkeuze is uitstekend. Het begint rustig en door de beweging van de camera over het landschap krijgt het geheel iets idyllisch. Op het moment dat de Tesla langsrijdt, beginnen de drums. Daarmee krijgt de muziek (en dus de hele video) een krachtige, positieve rocksfeer. De muziek versterkt hiermee de trotse en vooruitstrevende boodschap die Tesla wil overbrengen.

Volgende keer: hoe kies je de juiste muziek voor je bedrijfsvideo?

Nu je een idee hebt van de impact van muziek op je bedrijfsvideo ben je toe aan de volgende stap: het kiezen van muziek die bij je bedrijfsvideo past. Maar hoe doe je dat? In mijn volgende blog geven we je enkele tips!