Video 75-minutenrooster Van Haestrechtcollege

Zo m

Zo maakten we authentieke video's voor het Van Haestrechtcollege

“We willen écht iets anders.” Toen het Kaatsheuvelse Van Haestrechtcollege bij ons aanklopte met die vraag, draaide onze creativiteit direct op volle toeren. Met een uniek concept produceerden we 5 pakkende video’s die laten zien wat ‘Écht Van Haestrecht’ voor de leerlingen betekent.

Elk jaar in dezelfde periode kiezen duizenden groep 8-leerlingen hun middelbare school. Om de scholieren te informeren en leerlingen te werven maken middelbare scholen posters, reclames en houden ze open dagen. pleinonderwijs Van HaestrechtcollegeSteeds vaker wordt ook video ingezet. Het Van Haestrechtcollege klopte aan bij VeertienElf Media voor video’s met een twist.

Zij hadden een duidelijk beeld van wat ze niet wilden: de standaard dag-uit-het-leven-van-een-blije-brugklasser-video, waarin het minutenlang gaat over de kernwaarden van de school. Nee, daar wilden we met dit project ver van wegblijven. Leerlingen moesten zelf kunnen vertellen wat ze echt vinden van hun school.

 

Audio-interviews en iPhone-beelden

Daarom besloten we om korte video’s te maken. Maar wilden we echt een leerling interviewen met een grote camera op zich gericht en hele ploeg eromheen? De spanning die dat zou opleveren, zou je ongetwijfeld terugzien in de video’s. Zonde. Daarom namen we de audio en de videobeelden apart op. Zonder script gingen we in gesprek met de leerlingen. En dat werkte. De leerlingen kletsten in een relaxte setting over hun school, zonder te letten op versprekingen of tekst die ze moesten volgen. Ze vertelden eerlijk wat er in ze opkwam, en wat zij ‘Écht Van Haestrecht’ vinden. Met af en toe een ‘uhm’ of een verspreking tussendoor.

Dit gaf ook rust tijdens het opnemen van de beelden. Met een iPhone volgden we de leerlingen tijdens hun dagelijkse bezigheden. Er werd gekletst en er werden grappen gemaakt alsof de camera er niet was. Het maakte op dat moment niet uit wat er gezegd werd, de audio hadden we toch al. En met alle dagelijkse selfies en video’s die scholieren zelf maken voor Instagram, Snapchat en Facebook merkten ze het filmen met een smartphone nauwelijks op.

 

Eerlijke leerlingen op prima beeld

Gewapend met audioapparatuur en een iPhone namen we binnen een paar uur materiaal voor vijf video’s op. Over de kleinschaligheid van de school, het 75-minutenrooster, Leren = doen tijdens de wiskundelessen, Lego Mindstorms en het pleinonderwijs op het Van Haestrechtcollege.

Met leuke en oprechte audiofragmenten creëerden we een voice-over die als basis diende voor de beelden die we schoten met de iPhone. Eenvoud is de kracht van deze video’s. Ze laten zien wat de leerlingen écht van het Van Haestrechtcollege vinden. Je hoort het. Je voelt het. Wanneer Beau vertelt dat het voelt alsof ze al heel lang op school zit, terwijl het pas een paar maanden is. Of als Stijn praat over het Lego Mindstorms-team: “Met dat groepje ben je echt één… Daar voel je je echt goed in.”

 

En verder?

De eenvoud biedt daarnaast ruimte voor vervolg. Als afronding van dit project helpen we het Van Haestrechtcollege om zelf vergelijkbare video’s te maken. Een mini-training voor medewerkers. Zodat de school in de toekomst nog meer van dit soort mooie verhalen kan delen. Video’s op een andere manier. Dat is écht Van Haestrecht.
Ben je nieuwsgierig naar het resultaat? Bekijk de video’s hieronder. Of neem contact met ons op als je benieuwd bent wat voor creatief concept we voor jou kunnen bedenken!